Telia stänger ner hans adsl-nät: ”För få kunder”

För er som inte kan läsa BT på internet kopierar jag texten här.
Länken till artikeln finns längst ner i detta inlägg.

Nu tvångsavslutar Telia abonnemangen för kunder som använder sig av det äldsta ADSL-nätet. I stället erbjuds de att surfa via mobilnätet – men Telia garanterar inte att det fungerar överallt.

Pär Strömberg har bott i Hulu utanför Kinnarumma sedan 1982. När han häromdagen fick ett brev i brevlådan, där det står att Telia kommer att stänga ner hans adsl-nät den 11 januari 2016, blev han förvånad.

– I stället vill de att jag ska skaffa deras mobila bredband. Men det fungerar inte här ute, säger Pär Strömberg.

När BT hälsar på hemma hos Pär testar vi både Telias 3G- och 4G-nät via en Iphone. Inget av dem fungerar.

Hans G Larsson är informationsansvarig på Telia:

– Det här handlar om ett antal stationer runt om i Sverige som har en gammal teknik, som inte går att uppgradera. Vi vill erbjuda kunderna en bättre och mer framtidssäker teknik, säger han.

I Borås är det 13 hushåll som berörs av förändringarna, i Marks kommun är det nio. Totalt i Sverige är det 600 hushåll som får sitt ADSL-nät nedsläckt i början av 2016.

– Det är för få kunder, hela kopparnätet kan vara upp emot 80 år gammalt. 90 procent av de här kunderna har surfat med hastigheter på 0,25 eller 0,5 Mbit/sekund, säger Hans G Larsson på Telia.

Men vad ska kunden göra om inte ert mobila datanät fungerar där de bor?

– Det som kan behövas är en yttre antenn, en riktantenn som man sätter uppe på husfasaden. Det kan man få i samband med erbjudandet från oss. Sedan kan det finnas enstaka fall som inte heller en riktantenn kommer att fungera för, men vi bedömer att den absoluta merparten kommer att få det här att fungera.

Pär Strömberg hoppas nu på Hulu fiberförening, men de har inte börjat lägga ner fiber i marken än.

– Förhoppningsvis kan vi börja i höst. För Seglora fiberförening tog det ett och ett halvt år, det finns ingen anledning att tro att vi skulle vara mycket snabbare, säger Ulrika Andersson, ordförande i Hulu fiberförening.

 

http://www.bt.se/boras/telia-stanger-ner-hans-adsl-nat-for-fa-kunder/